Butterfly

Mercé Boronat, una professional amb una llarga i reconeguda trajectòria, ha desenvolupat un projecte de creació al que, més enllà del interès artístic de la proposta, vam considerar important ajudar a consolidar des de La Porta per les implicacions de la seva metodologia i la coherència amb la que es relaciona amb el fet de la producció, la seva capacitat per generar un nucli i les condicions de treball des de un espai aparentment perifèric, però independent.

Amb les activitats de formació que fa anys que ve realitzant al seu local El Palacete de la Boro, han anat reunint un grup de joves amb una sòlida aproximació al cos i el moviment. Una iniciativa que per evolució pròpia ha portat a la necessitat de generar una creació de caràcter col·lectiu, que s'ha anat gestant en un procés d'implicació i col·laboració especialment enriquidor i estimulant de l'escena local, amb connexions a nivell nacional.

L'espai còmode de col·laboració concedit per La Porta es va fer efectiu en un moment avançat del projecte. Un ajut econòmic que ha permès una darrera etapa de treball en la que la peça s'ha acabat de definir formalment amb un període d'assajos mínimament remunerat per als membres del grup.

Una de les conseqüències directes d'aquest suport ha estat la presentació del treball a Sevilla, dintre d'una programació a un espai d'art contemporani promoguda per una entitat de la ciutat, amb una molt bona resposta per part del públic.

L'acompanyament al projecte es va completar convidant a la coreògrafa a participar gratuïtament al workshop de CTR dintre del cicle Duplo Sentido. Mercé Boronat es va manifestar el seu interès, per no dir necessitat, de contrastar la seva pròpia metodologia, actualitzar eines i ampliar referents a l'hora d'abordar aquesta última etapa del projecte. En aquest sentit, la trobada amb João Fiadeiro va ser molt satisfactòria i de gran ajut segons les seves pròpies declaracions.

Butterfly explora l'alliberament de les inhibicions a partir de la transformació. Una transformació física, emocional i psíquica que necessita transitar per espais vivencials. És un recorregut sense destresa ni narració en deu passos: deu moments d'una evolució que 7 intèrprets realitzen sobre un espai escènic dividit en deu parcel·les numerades.

És una Metamorfosi la base de la qual està en el moviment mateix i en l'energia que els interpretis generen gràcies a la seva clara i profunda implicació en la trobada dels seus moviments íntims. Per a aconseguir aquesta intensa implicació els ballarins es mouen des d'ho mes sincer, deixant de costat estereotips, especulacions o projeccions. L'eix central de la poètica de la coreògrafa és la recerca del moviment que creix des d'ho mes profund, intimo i personal de cada interpreti, utilitzant la tècnica com eina alliberadora.

espai còmode / La Porta
Amb l'ajuda de la Porta a la associació Moksha hem pogut acabar la creació de Butterfly amb una residencia de una setmana al Palacete de La Boro,  al Poblenou.
Hem fet assajos amb els sis intèrprets del 28 de novembre al 4 de desembre de 2008.

caS /Sevilla
El 5 i 6 de desembre de 2008 ha tingut lloc la presentació publica del treball acabat al Centro de Arte de Sevilla caS. Un espai alternatiu, multi disciplinar, on es barregen les arts visuals amb performance i arts escèniques. Un lloc particularment indicat per la presentació de la peça.

Idea y dirección: Mercedes Boronat
Asistente de dirección: Juan Carlos Lérida
Bailarines, interpretes, creadores: Juan Carlos Lérida , Maria Cabeza de Vaca , Helga Carafi , Mónica Cano , Ivan Góngora, Montse Roig
Vestuario: col·lectiu Moksha
Video proyecciones: Olga Matamala
Música: DJ Chop Suey
Producción: Danilo Pioli / Palacete de la Boro

Con el apoyo de l'Institut de Cultura, de l'Ajuntament de Barcelona y La Porta y la colaboración del centro l'Estruch, l'Ajuntament de Sabadell y el instituto Ramon Llull.